Den Dynamiske Blanket: LÆ-attester
OBS: denne artikel er under udarbejdelse
Generelt om LÆ-attester
Siden 2010 har LÆ-attesterne været digitaliserede via MedCom-standarden ”Den Dynamiske Blanket”.
Den Dynamiske Blanket har til formål at gøre det muligt for en blanketudbyder at udvikle elektroniske blanketter, der kan behandles integreret af IT-systemer – uden at det er nødvendigt at tilpasse de enkelte IT-systemer, hver gang der indføres nye blanketter.
Blanketterne sendes med DGLÆ (Den Gode LÆ-service).
Den Dynamiske Blanket (DDB)
Er en blanketstandard, som i form af et XML-dokument indeholder informationer om grafisk opsætning og oplysninger om patienten mm. I DDB version 1.1 er det gjort muligt at blanketter kan udvikles af organisationer der er “blanketudbydere”.
Du kan læse mere om Den Dynamiske Blanket hos MedCom.
Den Gode LÆ-service (DGLÆ)
En service, som står for at sende og modtage blanketter mellem organisationer. Fra 2023 burde servicen kun kunde sende og modtage version 1.1-blanketter. Per 2023 er 1.0 blanketter forældede.
Sager
I XMedicus EPJ modtages en sag og bliver lagt i indbakken på den pågældende patient. En sag vil altid indeholde en svarblanket, men kan også i nogle tilfælde indeholde en ekstra anmodningsblanket.
Kommunikationsmodulet
I kommunikationsmodulet vil sagerne blive lagt i mappen DDB, som ligger under “Indgående”. Hvis sagen endnu ikke er behandlet, vil den også ligge i DDB-mappen under “Ubehandlede”.
På sagen vil der stå informationer om sagens type, oprettelse og status. Det fremgår også hvor mange blanketter sagen indeholder:
Når sagen er markeret i listen vil kommunikationsmodulets toolbar indeholde fire relevante knapper:
Godkend en sag
Afvis en sag
- Patienten er ikke længere patient hos mig
- Patienten er ny hos mig, og jeg har ikke modtaget tidligere journaler
- Jeg kender ikke patienten
- Anden årsag
Blanketter
Der findes to typer af blanketter: anmodningsblanketter og svarblanketter.
Når der klikkes på en af blanketknapperne via toolbaren i kommunkationsmodulet vil en popup kræve at der vælges et forløb til blanketterne.
Anmodningsblanket
Anmodningsblanketten er en blanket, som anmoderen allerede har udfyldt med information til modtageren. Det svarer til et brev. Det er ikke alle sager, som indeholder en anmodningsblanket og i de tilfælde vil knappen være deaktiveret. Anmodningsblanketter kan åbnes og læses i kommunikationsmodulet uden at lægge dem under et forløb.
Når en svarblanket er lagt på et forløb vil anmodningsblanketten ligge under svarblanketten i forløbslisten på patientens forside.
Svarblanket
Blanketten lægges på forløbet og så længe der mangler tilstrækkelig udfyldelse vil der blive vist en advarselstrekant på linjen ud for blankenketten.
Nogle felter kan være sat med en begrænsning fra udbyderen og hvis disse overskrides vil en popup forklare problemet:
Hvis man forsøger at forlade et tomt felt, som er obligatorisk, vil en pop-up advare om det. Det er stadig muligt at gemme svarblanketten, men den kan ikke godkendes. De påkrævede felter vil være markeret med en rød streg omkring, hvis man forsøger at godkende.
Ved felter som kræver dato og tidspunkt, vil disse kunne sættes med en datevælger for at sikre det korrekte format i blanketten.
Inline-filer
I blanketvisningen er der en vigtig knap som indeholder Inline-filer. Når der klikkes på denne knap, kan man tilføje eller hente filer til besvarelsen. Nogle filer kan være påkrævede. Se knappen længst til venstre i toolbaren:
Det er udbyderen af blanketten som afgør hvor mange filer der kan tilføjes.
Det er også muligt at tilføje journalen eller dele af journalen som pdf.
Filerne vedhæftes en ad gangen fra et filvælger-vindue.
De vedhæftede filer kan åbnes ved klik på “Åbn”
Fakturering
Det er muligt at opsætte semi-automatisk fakturering ved at indstille billing-rater. Når en sag er godkendt, vil XMedicus forsøge at automatisk lave en faktura.
Hvis rekvirenten ikke allerede findes som en debitor, åbnes debitor-dialogen med de medsendte informationer fra blanketten, og det er op til brugeren at indtaste de resterende uspecificerede oplysninger (adresse og lignende).
Semi-automatisk fakturering påkræver, at attesterne er opsat som billing-rater. Hvis de findes som billing-rater, vil de blive sat på fakturaen. Hvis ikke de gør, vil programmet spørge, om man vil fortsætte alligevel. Er alt gået rigtigt til, skal brugeren blot trykke “Fakturér og send” på regningen og godkende den i kommunikationsmodulet.
OBS: Dette er ikke i test på nuværende tidspunkt.
Opsætning
Denne del er kun for superadmins og er ikke relevant for arbejdsgangen.
XMedicus har serverjob, som lytter efter nye blanketter/aktive sager og ligger dem ind i indbakken i Kommunikationsmodulet. Serverjobbet skal bruge oplysninger om brugernavn, kode og URL, som skal stå i en specificeret config-fil.
Det kræver at man har serverjobbet sat op med de rette oplysninger, at blanket-addin’et er slået til i XMedicus. Yderligere skal brugernavn / Password erhverves hos den enkelte serviceudbyder (EG for LÆ-attester og Synlab for FP-attester), som serverjobbet skal benytte for at få adgang til servicen.
Disse oplysninger skal indskrives i serverjobbets config-fil. Man kan vælge om man ønsker at modtage på enten organisations-niveau eller afdelings-niveau. Det skulle se nogenlunde sådan ud:
[Komma-separeret streng med organisations-ID]
[ELLER]
[Komma-separeret streng med afdelings-ID]
[URL til EGs service]
[Aftalt brugernavn hos EG]
[Aftalt kodeord hos EG]
[URL til Synlabs service]
[Aftalt brugernavn hos Synlab]
[Aftalt kodeord hos Synlab]
Ofte stillede spørgsmål
Det vil stå på sagen ud for Status, når sagen vises i kommunikationsmodulet.
Det er udbyderen der afgør hvordan en blanket ser ud. Der findes en række af blanketter, som udbyderen kan tage udgangspunkt i, men det er op til den enkelte udbyder.
Når svarblanketten åbnes på patienten er det muligt at klikke på “Inline-fil” i toolbaren. Dette vil åbne en fil-visning som hører til blanketten. Hvis der fra udbyderens side er opsat mulighed for at tilknytte filer, kan det gøres fra dette vindue. Se også Inline-filer.
Rekvirenten skal være oprettet som debitor og den enkelte attest skal være opsat som billing-rate.
Man skal kontakte “EG Digital Welfare” for at stoppe modtagelsen af LÆ-blanketter og “Synlab” for at stoppe modtagelsen af FP-attester.
Mangler dit spørgsmål? Skriv til support@xmedicus.com
Denne liste opdateres løbende.