Patientportal
Patientportalen er en integreret del af XMedicus. Det er den sundhedsfaglige behandlers værktøj til at kommunikere sikkert og struktureret med patienten.
Det er også patientens platform til at danne sig et overblik i behandlingsforløbet. Patienten kan få adgang til at se kommende og tidligere aftaler, beskeder de har modtaget eller sendt, samt spørgeskemaer der mangler besvarelse eller er blevet besvaret.
Patientportalen er bygget op således, at man som sundhedsbehandler kan konfigurere den efter eget behov. Det gælder både hvad der bliver vist og hvilke handlinger patienten kan foretage sig igennem portalen.
OBS: Patientportal erstatter det tidligere Lægekontakt fra ultimo Q1 2025.
Opsætning
Indstillinger til portalen kan tilgås via topmenuen: Rediger → Indstillinger → Andet: Patientportal





Generelle indstillinger
Under fanebladet Generelt er det muligt at indstille om patienter kan logge ind med brugernavn og kode. Dette betyder at patienter som ikke har mitID eller erstatningsCPR stadig kan bruge portalen.
Privatlivspolitik: I dette felt kan linket til klinikkens privatlivspolitik skrives. På loginsiden til patientportalen vil dette link fremgå.
Patientportal URL: dette er linket til portalen.
Moduler
Moduler som skal være tilgængelige for patienten kan slås til.
Hver boks svarer til et menupunkt i menuen på patientportalen og indstillinger til de forskellige sider vil fremgå i den tilsvarende boks til menupunktet.

Under beskeder er det muligt at indstille om patienten skal have lov til at skrive beskeder til klinikken i og/eller udenfor et forløb.
Hvis der skrives beskeder uden for et forløb, kan det også indstilles, at disse beskeder automatisk bliver lagt på et forløb, hvis der kun er et åbent. Denne indstilling kan spare nogle klik i den daglige arbejdsgang – se afsnittet om højrekliksmenuen under Oversigt.
Den maksimale størrelse på en besked kan begrænses med antal tegn, men det vil ikke forhindre patienten i at skrive flere mindre beskeder.
Til aftaler er det muligt at indstille om patienten kan booke selv. Hvis dette hak er sat, vil de behandlinger, der er markeret som “webtidsbestilling” være tilgængelige for patienten.
Design
Muligheder for at ændre portalens udseende er:
- primærfarve (vigtige knapper)
- sekunderfarve (indikator til navigation)
- logo
- favicon
- baggrundsbillede til login-siden.
Vælg indstillingen “Brugerdefineret” for at få mulighed for at sætte egne brand farver med hexcode: f.eks. #F26D00
OBS: Vi anbefaler at primærfarven er mørk nok til at hvid tekst kan læses ovenpå den valgte farve.
Notifikationer
Det er muligt at indstille skabeloner til notifikationer på både e-mail og sms. De skal opsættes med en skabelon af den tilsvarende type.
Til e-mails kan der også indtastes hvilken e-mail det skal se ud som om mailen er skrevet fra.
Notifikationerne bliver sendt til patienten hver gang der bliver oprettet noget nyt til dem på portalen.
Selvregistering
Det er muligt at lade patienter oprette sig selv på patientportalen ved at sætte hak under fanebladet “Selvregistrering”.
Det betyder at de bliver oprettet i XMedicus, første gang de logger ind på portalen, selvom de ikke har været i kontakt med klinikken først.
Indhent svar før den første kontakt
Eftersom en selvregistreret patient endnu ikke har været i kontakt med klinikken, kan det være oplagt at indsamle information fra dem inden første kontakt. Derfor er det muligt at indstille spørgeskemaer, som kan ligge klar til en selvregistreret patient, når de logger ind for første gang. Disse spørgeskemaer kan indstilles i boksen “Spørgeskema”.
Under “Ekstra” er det også muligt at udforme et spørgsmål med flere svarmuligheder. Her kan hver enkelt svarmulighed udløse et spørgeskema som tilvalg. På den måde er det muligt at indhente specifikke informationer, som kun er relevante for bestemte patienter.
Et tilvalgsspørgeskema kan kun blive udløst en enkelt gang, så hvis mere end én svarmulighed er sat til at udløse det samme spørgeskema, vil det kun fremgå en enkelt gang, når patienten logger ind.
Hvis der er sat hak i “Obligatorisk svar” vil der ikke være en mulighed for at trykke “Spring over” for patienten. De SKAL derimod vælge mindst en af svarmulighederne.
Kommunikation
På patienten kan beskeder læses i en kronologisk tråd for hvert forløb.

Beskeder som er lagt/skrevet på et forløb vil fremgå i trælistens mappe “Patientportal” på patientens forside. De vises i kronologisk rækkefølge med nyeste øverst og beskeder fra patienten vil fremgå med et patient-ikon.
Åbn forløbets patientportal-tråd med dobbeltklik på mappen. Beskederne i tråden vises fra ældste til nyeste og vinduet vil automatisk scrolle til den nyeste besked. Et tal til venstre for hver besked angiver placering i rækkefølgen.
Indgående beskeder er fra patienten og vil fremgå med en blå farve, hvilket svarer til, hvordan patienten ser sine egne beskeder på portalen. Om patienter kan skrive beskeder, indstilles på fanebladet Moduler – Se afsnit: Opsætning.
Hvis en besked er ubehandlet, vil det fremgå i beskedens top. Dette er blot en markering af, om der bør foretages en handling baseret på beskeden. Denne markering kan fjernes i patientportal-modulet, hvor alle de ubehandlede beskeder vil fremgå – se afsnit: Oversigt.
Udgående beskeder fra klinikken vises med grå farve og er markeret som ulæst indtil patienten har klikket på beskeden i patientportalen. Patienten kan først læse beskeden efter de har klikket direkte på den. På den måde kan der holdes styr på om en patient faktisk har åbnet hver enkelt besked.
Oversigt
Modulet “Patientportal” har en oversigt som kan tilgås fra aktionsmenuen i hovedvinduet og åbner i et separat vindue.
Tilgå et kursus omkring oversigten her: Kursus patientportal
I oversigten er det muligt at se alle de interaktioner en patient har foretaget sig igennem portalen, som kræver handling fra en behandler.
Der sorteres i faneblade efter typen af interaktion:
- Spørgeskemaer
- Nye aftaler
- Nye beskeder
- Nye patienter
- Nye filer
Højreklik og dobbeltklik
Højreklik på en linje for at tilgå højrekliksmenuen for det pågældende faneblad.
Her er det muligt at indstille hvilke kolonner der skal vises.
Højrekliksmenuen giver desuden adgang til at
- vælge forløb
- oprette en opgave
- markere interaktionen som behandlet
- åbne patienten eller interaktionen
Dobbeltklik på en linje, vil åbne patienten i hovedvinduet og på patienten vise det element som interaktionen vedrører f.eks. en besked eller et spørgeskema.
Vælg forløb
I højrekliksmenuen er der mulighed for at vælge forløb til interaktionen. Dette foregår i et popup-vindue, hvor der kan vælges iblandt oprettede forløb.
Det er også muligt at klikke på “Opret nyt forløb” hvilket vil åbne et tomt forløbsvindue på patienten.
Dette er tilfældet, hvis patienten skriver en ny besked, som ikke er et svar på en forløbstråd eller hvis de besvarer spørgeskemaer som ligger klar til dem, når de er selvregistrerede.
Opret opgave / Marker som behandlet
Hvis der oprettes en opgave til den enkelte linje/interaktion, vil den blive betragtet som “behandlet”. Dette skyldes at opgaven ses som en konkret handling, der håndterer interaktionen, og som er blevet tildelt en person eller et team.
Når en interaktion er markeret som behandlet, vil den forsvinde fra listen.
Ofte stillede spørgsmål
En ny interaktion fra en patient skal behandles manuelt for at forsvinde fra oversigten. Dette princip sikrer at et menneske har set interaktionen.
Det svarer til en obligatorisk tjekliste og er især relevant i tilfælde hvor patienten har oprettet sig selv og dermed aldrig har været i kontakt med klinikken.
Det er muligt at nogle af patientens interaktioner initielt foregår udenfor et forløb, hvis indstillingerne gør dette muligt. Dette er f.eks. tilfældet, hvis patienten skriver en ny besked, som ikke er et svar på en åben forløbstråd eller hvis de besvarer spørgeskemaer som ligger klar til dem ved login i det selvregistrerende flow.
På baggrund af tekniske begrænsninger i den tidligere løsning var det ikke muligt at videreudvikle ønskede funktioner i Lægekontakt. Med Patientportalens nye tekniske opsætning bliver der ikke “sendt” en kopi af informationer fra XMedicus til en ekstern server — ligesom når der skrives en e-mail eller en edifact — derimod fungerer Patientportal således, at der vises data direkte fra organisationens egen database. Det føles stadig som om beskeder bliver sendt og modtaget for brugeren i XMedicus, men i virkeligheden foregår alt centralt ét sted.
Det betyder større sikkerhed og kontrol samt hurtigere dataudveksling og væsentlig mindre datamængder.